Skip to main content
VID MERE OM BARNETS UDVIKLING UGE FOR UGE

Graviditetskalender

Få mere info om barnets udvikling uge for uge, samt lidt om de oftest forekomne gener den gravide oplever. Find den uge der passer med, hvor langt du er i graviditeten.
Uge 4

Det første tegn

De første tegn på, at ægget er befrugtet er, at du måske allerede nu begynder at fornemme forskellige symptomer. Måske du er lidt mere træt end normalt. Ægget har sat sig fast i livmoderen og i forbindelse med det, kan nogle opleve en ganske lille blødning, hvilket ofte ikke har nogen betydning. Du vil nu kunne teste positiv ved en graviditetstest. Ægget er ca 0,5 mm. Der er dannet anlæg til tarmkanal, lunger og nervesystem og visse celler begynder at danne anlæg til hud, muskler og blodkar.

Uge 5

Barnet måler nu ca. 4 mm. Begyndelse på det der bliver til arme og ben er nu ved at blive dannet. Det samme er rygraden og hjerteanlægget er delt i to. Ved en vaginalscanning kan man, hvis man er heldig, se hjertet slå.

Dig: Klassiske symptomer på graviditet er: Brystspændig, kvalme og ofte hyppigere trang til at tømme blæren.

Uge 6

Barnet er nu 5 mm og vejer ca 1 g.
Øjne, næse og mund er ved at udvikles. Anlæg til lunger er i gang. Udviklingen er meget intensiv i disse uger og negativ påvirkning af fx alkohol kan være stor.

Dig:
Du kan have det skidt når du vågner og morgenkaffen smager måske ikke helt så godt længere. Glæden ved graviditeten bliver for nogen overskygget af symptomer som træthed, kvalme, opkast og brystspænding. Mange føler sig oppustet – specielt om aftenen.

Uge 7

Barnet er nu ca 7,5 mm og vokser ca 1 mm om dagen.
Man kan se det lille hjerte slå (også ved en scanning gennem maven). Barnets udvikling: Fremkomst af smagsløg er begyndt og adskillesen af fingrene begynder. Anlægget til knogler er på nuværende tidspunkt bestående af brusk og forbeningen begynder stille og roligt. Øjet er dannet, men endnu ingen øjenlåg. Muligheden for at man kan ane hvor øret kommer til at sidde er tilstede. Følesansen i læberne begynder – senere breder følesansen sig til kinder og panden. Der sker en masse i den primitive hjerne og der udvikles løbende forbindelse mellem nervecellerne. Ved ultralydsscanning kan man måle fostrets længde og se at hjertet slår. Ligeledes kan man se om der er et eller flere børn på vej.

Dig:
Af og til kan du føle dig svimmel og trætheden kan være tiltagende. Husk at passe godt på dig selv og ta’ et hvil når muligheden er der for det. Graviditeten er for de fleste stadig usynlig for andre, men mange gravide bemærker forandringerne i kroppen. De små knopper på brysterne kan være tydelige nu – hos nogle sker dette først senere.

Uge 8

Barnet er nu ca 12,5 mm – vægten er ca 2g.
Fingrene er fuldstændig dannet. Proportionerne på barnet er stadig fordelt sådan at hovedet er større end både under og overkrop. Kroppen begynder at rette sig mere ud. Anlæg til over,- og underarm, lår og underbed og fod anes. Der er nu anlæg for de vigtigste indre organer. Barnet bevæger sig hyppigt og sover kun korte perioder af gangen. Der sendes impulser til og fra hjernen ud til musklerne i arme og ben om, hvordan de skal bevæge sig. Dette er af stor betydning af muskler og led.

Dig:
Måske oplever du lidt øget udflåd fra skeden. De bånd (ligamenter) som livmoderen ”hænger” i strækkes, hvilket kan give dig små stik/smerter nederst i maven. Mange oplever en lille pletbødning. Får du tiltagende smerter og øget blødning bør du kontakte din læge. Mange oplever forandring i smagsløgene – det der før smagte godt smager måske ikke godt længere. Nogle begynder allerede nu at få anderledes spisevaner.

Uge 9

Barnet måler nu ca 20 mm, barnets hud er meget tynd.
Man kan se hullerne til næsebor. Nervesystemet udvikles og modnes. Væksten er størst i de nerveceller hvor hjernen bliver dannet. Hvert minut dannes ca 100.000 nerveceller. Barnets indre kønsdele dannes. Hovedet er næsten halvt så stort som kroppen.

Moderkagen vokser i takt med barnet og dens funktion er afgørende for barnets vækst. Moderkagen regulerer også niveauet af hormonet progesteron. Progesteron er et graviditetsbevarende hormon. Niveauet af dette hormon falder først mod slutningen af graviditeten når fødslen nærmer sig.

Dig:
Mængden af dit blod øges. Man kan opleve sarte slimhinder som kan resulterer i fx. en lille blødning ved tandkødet i forbindelse med tandbørstning, når du pudser næse og efter sex. Dette skyldes en øget tilstrømning af blod til dine slimhinder. Dit humør kan begynde at blive påvirket. Trætheden er stadig til stede hos mange. Ofte forsvinder det efter de første 12 uger. Lysten til sex kan dale og nogle er bekymret for, om sex påvirker graviditeten i en negativ grad, hvilket den ikke gør.

Uge 10

Barnet er nu ca 30 mm og har en vægt på ca 15 g.
Hjertet er udviklet og har slået i ca 4 uger. Alle organer er på plads, men er stadig meget umodne. Det indre øre er dannet, men barnet kan endnu ikke opfatte lyde. Anlægget til mælketænder og smagsløg dannes. Øjnene er på vej fra siden af hovedet til deres plads. På fingre og tæer kan antydningen af led og negle ses.

Synkebevægelser er begyndt. Der vil derfor kunne ses en lille mængde af fostervand i maven som kanaliseres videre ned til blæren. Barnet tisser fostervandet ud igen.

Dig:
Måske er du begyndt at gå på toilettet om natten. Mange oplever, at brysterne begynder at tynge mere end de plejer.

Uge 11

Barnet måler nu ca. 40 mm.
Hjertet har en hurtig rytme. Leveren er stor og fylder det meste af bughulen. Der er ikke plads til tarmene endnu og de ligger derfor snoet ude i navlesnoren. Barnets testikler eller æggestokke er dannet. Barnet kan åbne munden og tungen er færdigudviklet med papiller og smagsløg. Næsens nervebaner og lugtceller begynder at blive dannet. Hovedet er lige så stort som resten af kroppen. Der er udviklet følesans på håndfladerne og barnet begynder måske så småt at udforske sit ansigt.

Dig:
Måske begynder din kvalme at aftage. Mange er mere følsomme end normalt og humøret kan ryge op og ned.

Uge 12

Barnet er nu ca. 55 mm og har en vægt på ca 55 g.
Barnet bevæger sig meget, uden du dog kan mærke det endnu. Øjenlågene er dannet og anlægget til de blivende tænder er på vej. Mængden af fostervand er på nuværende tidspunkt ca 60 mL.

Dig:
Måske begynder det at knibe med at kunne passe dit tøj. Træthed og kvalme begynder at forsvinde.

Uge 13

Barnet er nu ca. 70 mm,
og nu er det et fuldt udvokset barn, omend det stadig er meget lille. Alle knogler består af brusk, men fortsætter som tidligere beskrevet med at blive forbenet. Svedkirtlerne er nu dannet, selv om barnet endnu ikke kan svede. I slutningen af denne uge er de linier der bliver til barnets fingeraftryk dannet. Små drenge begynder at danne det mandlige kønshormon og hos piger finders der millioner af primitive anlæg til æg i de umodne æggestokke.

Dig:
Du går ind i 2. trimester som mange oplever som en rolig periode. Den største risiko for abort er nu overstået.

Uge 14

Barnet er nu ca. 85 mm
Barnet bevæger sig meget og de bliver stærkere og er mere bevidst om sine bevægelser. Barnet kan holde hovedet oppe et øjeblik og bevæge det bagover. Hånden kan gribe og foden kan sparke et øjeblik. Typisk er barnets bevægelser endnu ikke kraftige nok, til at du kan mærke barnet bevæge sig. Benene er længere end armene og måske har barnet lidt hår på hovedet..

Barnet begynder så småt at lave respirationsbevægelser (vejrtrækningsbevægelser). Hele barnets krop reagerer nu på berøring. UL: Man kan nu ved hjælp af ultralydsscanning verificere barnet køn.

Uge 15

Barnet er nu ca. 10 cm og har en vægt på ca. 70 g.
Hvis barnet har anlæg for mørkt hår, begynder det at producere mørk pigment. Huden dækkes af lanugohår, som først forsvinder i slutningen af graviditeten. Nogle mener at lanugohår er til for at holde det beskyttende fosterfedt på barnets tynde hud.

Øjenbrynene vokser ud. Huden er stadig gennemsigtig og man kan se små tynde blodkar gennem huden. Lillehjerne og rygmarven er anlagt. Kalcium lagres med det formål at brusken omdannes til ben i knoglerne. Barnet afgiver hele tiden små mængder af fosterfedt til fostervandet.

Dig:
Dit hjerte har øget sin kapacitet og slår lidt hurtigere. Måske er den hyppige tissetrang forsvundet, da din livmoder primært vokser opad og derfor trykker mindre på blæren.

Uge 16

Barnet er nu ca.15 cm, og vejer omkring 120 g
Barnet har aktive og stille perioder. Hår, øjenbryn og negle er nu udviklet. Gennem resten af graviditeten drikker barnet af fostervandet og tisser i det. Dette kan for os virke utiltalende men fostervand er helt sterilt. Nogle gange kan barnet få hikke af at drikke fostervandet, hvilket specielt kan mærkes i den sidste del af graviditeten.

Dig:
Mange oplever flere ligamentsmerter, som skyldes den øgede tyngde af vægten af din livmoder. Nogle gravide oplever på dette tidspunkt, at der kommer en smule gullig eller klar mælk ud af brystet. Det er helt normalt.

Uge 17

Barnet er ca 18 cm fra top til tå og vægten er ca 125 g.
Barnet vejer nu mere end moderkagen og bevæger sig meget rundt i fostervandet. Kroppen er tynd og arme og ben er spinkle. Armene er nu så lange at de kan nå hinanden over brystkassen. Det meste af skelettet er blødt og bøjeligt. Barnet har næsten ingen underhudsfedt. Hjernen beskyttes af løst sammensatte knogler. De samler sig senere og vokser sammen, men de to åbninger – fontaneller – lukker sig først helt når barnet er ca 2 år.

Dig:
Du sveder måske meget og kan føle at du er tæt i næsen. Det skyldes den øgede blodmængde og det kan gøre det lidt sværere, at komme af med en evt. forkølelse. Det forsvinder når du har født.

Uge 18

Barnet vejer ca 150 g
Talgkirtlerne der er anlagt tidligere er dem der producerer talg, der dækker barnet med fosterfedt.

Dig:
Som førstegangs gravid oplever du måske at mærke liv nu. Mange har hørt det beskrevet som små bløde bobler på indersiden af maven. Det kan de første gange være svært at vide sig sikker på om det er barnet man mærker, men jo hyppigere man mærker barnet, des mere bevidst bliver man på at det er barnet.

De gravide der har deres moderkage til at ligge på forvæggen (dvs. ud mod maven) oplever nok førts barnets bevægelser om et par uger. Dette skyldes at en moderkage der ligger på forvæggen fungerer som en dyne der bevirker, at barnet skal være lidt stærkere til at kunne sparke kraftigt nok til at du kan mærke det.

Uge 19

Barnet er nu ca. 23 cm og har en vægt på ca. 260 g.
Anlægget til de blivende tænder er nu færdigdannet. Hørelsen begynder at blive udviklet og barnet vil så småt begynde at kunne høre fx blodet strømme, dit hjerte, din stemme osv. På barnets fingre og tæer ses neglene.

Dig:
Måske synes du at du er blevet bredere over hofterne og du bliver mere forpustet og svedig ved aktivitet. Det skyldes stofskifteændringer, hvor skjoldbrugskirtlen er blevet mere aktiv. Maven vokser flot og du mærker det måske ved, at du kan opleve ømhed/små smerter i lysken og i siden.

Uge 20

Barnet er nu ca. 23 cm, og vejer omkring 295 g.
Hjernen er inde i en intensiv udviking. Udviklingen af nervebanerne resulterer i, at barnet kan gøre bevidste og koordinerede bevægelser. Fx sutte og synkerefleksen er vigtige medfødte reflekser, som er vigtige for barnets overlevelse efter fødslen. Der er nu ca 500 mL fostervand. Man mener, at barnet drikker hvad der svarer til ca halvdelen af fostervandsmængden i døgnet. Der udvikles flere forskellige hudlag, som bevirker at huden bliver tykkere.

Uge 21

Barnet vejer nu ca. 375 g
Den første afføring er begyndt at dannes i tarmene. Øjenvipperne er udviklet. Barnet bevæger sig meget. Mange mærker barnets bevægelser hver dag.

Dig:
Måske oplever du halsbrand eller sure opstød fordi livmoderen begynder at presse på din mavesæk. Blodkarrene på dine bryster er måske blevet mere synlige nu. Selve brystvorterne bliver større og ofte lidt mørkere.

Uge 22

Barnet vejer ca. 465 g
Barnet er sikkert begyndt at være mere aktiv når du slapper af. Barnet vugges ofte i søvn når du bevæger dig. Nakkehvivlerne ses tydeligt og huden er fortsat meget tynd og let rødlig pga. de tydelige blodkar.

Dig:
Livmoderen når op over navlen.

Uge 23

Barnet vejer nu ca. 570 g
Hudens pigment på barnet dannes.

Dig:
Mange begynder at mærke plukkeveer (hickston bracks contractions). Plukkeveer skal ikke gøre ondt, men oplever du mange af dem skal du lytte til din krop og slappe mere af. Bliver du nervøs ved antallet og evt. smerterne ifbm plukkeveer skal du kontakte din læge.

Uge 24

Barnet er nu ca. 30 cm og vejer omkring 680 g.
Barnet kan nu lave suttebevægelser og i uge 24-26 kan der ses begyndende reaktion på visse lyde. Barnet begynder at reagere på forskellige lyde, men din stemme er den vigtigste og den spiller en vigtig rolle i den allerførste tid mellem barnet og dig. Måske genkender barnet de sange du synger/det musik du gentagne gange spiller under graviditeten, når den er født. Barnets indre øre er færdigdannet, hvilket betyder at barnet kan kende forskel på, hvad der er op og ned, da det er i det indre øre at balancen sidder.

Dig:
Du kan mærke barnets bevægelser uden på maven, og du skal nu mærke barnet hver dag. Hvis du stryger hånden hen over maven kan det være at det ”svarer” dig ved at stoppe op og falde til ro, hvis det var aktivt, eller det kan ”svare” ved at bevæge sig.

Uge 25

Barnet er nu ca. 32 cm lang og har en vægt på ca 800 g
Barnets knogler begynder at blive mere faste. Hænderne er fuld funktionsdygtige. Knoglerne fortsætter med at forbene. Det stof der sørger for at lungerne folder sig ud ved fødslen er ved at blive dannet.

Uge 26

Barnet er nu ca. 34 cm og vejer omkring 950 g
Huden bliver mindre gennemsigtig og øjnene kan skelne lys og mørke. Barnet kan nu åbne øjnene og gør det kortvarigt og søvnperioderne bliver mere sammenhængende. Hjernen udvikler sig hurtigt og hjernebarken begynder at få sine furer.

Uge 27

Barnet vejer nu ca. 1100 g
Huden er rynket og mørkerød og barnet er stadig mager, da fedtet i underhuden ikke er dannet endnu. Barnet blinker regelmæssigt og ansigtet bliver rundere i kinderne.

Dig:
Mange begynder at oplever lidt besvær af graviditeten fx ved ondt i ryggen.

Uge 28

Barnet måler nu omkring 37 cm og vejer ca. 1250 g
Barnet øger fra nu og frem til fødslen sin vægt med mellem 150 og 200 g om ugen. Barnets vækst er afhængig af dets evne til at lave insulin. Insulin stimulerer optagelsen af sukker fra blodet. Inde i cellerne bruges sukkeret til at danne proteiner og fedt. På den måde hjælper insulin med til at give barnet lidt fedt på kroppen. Lungerne modnes dag for dag og vejrtrækningsøvelserne bliver hyppigere.

Dig:
Hvis du endnu ikke har oplevet det vil du sikkert snart opleve, at der kan sive lidt råmælk fra dine bryster. Kontakten med barnet bliver mere intens.

Uge 29

Barnet vejer nu ca. 1400 g
Nu kan barnets vægt vurderes af din jordemoder. Hovedet er fortsat stort iht. kroppen og der mangler fortsat fedt i underhuden. Barnet fylder mere, men der er stadig god plads og barnet ligger som det har lyst til.

Dig:
Livmoderen fylder mere og trykker måske på de store blodkar og nogle gravide oplever at få åreknuder af trykket. En del oplever også, at de får væske i kroppen.

Uge 30

Barnets længde er nu ca. 38 cm og vægten er omkring 1600 g
Barnets hjerne udvikles og vokser. For at få den nødvendige plads, vikler den sig sammen og får de karakteristiske furer, som den er begyndt at danne tidligere. Lungerne er næsten modne.

Dig:
Måske kan i høre barnets hjertelyd ved at holde et tomt køkkenrullerør mod maven, der hvor barnets ryg er. Du er måske stadig følsom og har let til tårer hvilket er helt normalt. Plukkeveerne er måske stadig til irritation men husk at hvile det du kan og ikke tage for hårdt fat. Vigtigst af alt er, at du lytter til din krop.

Uge 31

Barnet måler nu ca. 39 cm og har en vægt på ca 1800 g
De fleste børn har endnu ikke lagt sig til rette med hovedet ned i bækkenindgangen, hvilket er helt ok, da det først er i uge 35 at hovedet skal stå ned i bækkenindgangen.

Dig:
Du begynder måske at føle dig mere besværet af graviditeten og trætheden som du oplevede i starten af graviditeten er måske begyndt at indfinde sig igen. Du kan opleve at du bliver dårlig/svimmel hvis du ligger på ryggen. Dette skyldes det store tryk som livmoderen skaber på en af dine vener. Dette kaldes for vena cava syndrom og afhjælpes hurtigt ved at du lægger dig på siden indtil svimmelheden er forsvundet.

Uge 32

Barnet er nu ca. 40 cm og vejer omkring 2000 g
Fedtlaget vokser og barnet har nu nået mere end halvdelen af den forventede fødselsvægt. Små drenges testikler er nu klar til at lægge sig i pungen. Hos pigerne er klitoris stadig forholdsvis stor, og er endnu ikke dækket af de store kønslæberne.

Dig:
Barnet tynger mere og mere og nogle gravide oplever, at de kan tisse en smule i bukserne, hvilket skyldes at barnet måske ligger og sparker lige ned på din blære. Desuden er der en hormonel påvirkning. Husk at træne din bækkenbund både nu og efter graviditeten.

Uge 33

Barnet måler ca. 42 cm og vejer ca. 2200 g
Underhudens fedt øges og musklerne udvikles stadig. Barnets evne til at regulere sin temperatur modnes yderligere.

Dig:
Din livmoder fylder nu så meget, at den skubber på dine organer og for nogle kan det knibe med at få plads til et helt måltid. Nogle begynder at få strækmærker nu.

Uge 34

Barnet måler nu ca. 43 cm og vejer omkring 2400 g
Barnets hud er lyserød og en del børn sutter på deres fingre. Dette er med til at styrke deres sutterefleks som de jo har brug for når de er født. Øjnenes pupiller kan trække sig sammen. Barnet øver sig på kravlerefleksen ved at sætte fødderne mod livmoderens væg. Der er knap 1 liter fostervand.

Uge 35

Barnet måler nu ca. 44 cm og vejer omkring 2600 g
Barnet øger ca sin vægt med 25-30 g om dagen. Barnet skal nu have vendt sig med hovedet nedad.

Dig:
Mange ser allerede nu frem til fødslen og glæder sig til snart at få sin egen krop tilbage igen.

Uge 36

Barnet måler omkring 46 cm og har en vægt på ca.2800 g
Barnet er næsten fuldbåren nu, og den øver sig stadig på at sutte, således at suttermusklerne bliver stærkere og den er blevet rundere i ansigtet.

Barnet begynder at trænge dybere ned, hvilket kan lette vejrtrækningen. Ligger barnet ikke med hovedet nedad vil man så vidt det er muligt, og såfremt du ønsker det, forsøge at vende barnet. Dette gøres på sygehuset under kontrollerede forhold. Det vil altid være en læge der udfører vendingsforsøget.

Dig:
Alle har ret til at gå på barsel senest 4 uger før termin.

Uge 37

Barnet måler nu ca. 48 cm og vejer ca. 3000 g
Graviditeten er nu så langt henne, at hvis barnet fødes nu, er det at regne som en fødsel til termin. Under normale omstændigheder kan barnet kan fint klare sig uden hjælp hvis den fødes nu.

Uge 38

Barnet er nu ca. 49 cm vejer ca. 3200 g
Barnet vokser sig større for hver dag og modnes op til fødsel.

Dig:
Måske er det hele ved at være tungt og træls og du kan føle en tiltagende træthed, men nu er maven også ved at være tung. Du vågner måske ofte om natten, så det er godt at forkæle sig selv med et hvil midt på dagen.

Uge 39

Barnet måler nu omkring 50 cm og har en vægt på ca. 3400 g
Barnet skal fortsat bevæge sig i sit normale mønster.

Dig:
Nu kan det være, at du begynder at fornemme en vis utålmodighed. Du ser gerne at barnet snart fødes.

Uge 40

Barnet er nu ca. 52 cm og vejer omkring 3600 g
Terminen er nået og tålmodigheden er som regel brugt op. Der kan være forskellige tegn på, at fødsel nærmer sig. Et af disse tegn kan være diarré og almen utilpashed. Nogle oplever ikke disse tegn. Når du går i fødsel vi du ofte opleve en mindre forvirring i starten af vearbejdet. Tvivlen om, om det nu er kraftige plukkeveer eller om det er rigtige veer kan melde sig.

Et godt råd hertil er at begynde at tage tid på veerne. Man tæller veerne således: Hvor lang tid er der fra én ve start til den næste ve start, dette kaldes for intervallet. Man tæller ligeledes hvor længe den enkelte ve varer, dette kaldes for varigheden.

Førstegangfødende: Når der hen over en periode på to timer har været et vemønster på ca. 5 minutter mellem veerne og varigheden er ca 60 sekunder er det tid til at ringe til fødegange.

Flergangsfødende: samme mønster hen over en god times tid.

Det er ikke hos alle at fødslen starter med at vandet går. Går vandet og du ikke har veer skal du ringe til fødegangen og informere dem om det. Det samme skal du gøre hvis ikke barnets hoved står fast når vandet går. Husk altid at kigge efter hvilken farve vandet har.

Kilde: Libero – Gravid første gang